MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli’nin “Amasra’yı konuşuyorken sekiz yıl evvelki Soma felaketini hatırlatmak amaçlıdır, hastalıklı bir yaklaşımdır” kelamları reaksiyon çekti.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı, ÂLÂ Partili Turhan Çömez, MHP önderi Devlet Bahçeli’nin Bartın açıklamalarına reaksiyon gösterdi.
Bahçeli’nin “Amasra’yı konuşuyorken sekiz yıl evvelki Soma felaketini hatırlatmak niyetlidir, hastalıklı bir yaklaşımdır” kelamlarına reaksiyon gösteren Çömez, “Doktor olarak söylüyorum: Bence unutturmak hastalıklıdır” dedi.
BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?
Partisinin bugünkü küme toplantısında Bahçeli, şu sözleri kullanmıştı:
* “Acı üzerinde istismar yapmanın mert ve sorumlu bir halla hiçbir ilgisi olamaz.
* Şayet facianın failleri varsa, bunlar tespit edilirse isimli ve idari açıdan kesinlikle hesabı da sorulacaktır.
* Aksini düşünmek bile abestir.
* Amasra’yı konuşuyorken sekiz yıl evvelki Soma felaketini hatırlatmak niyetlidir, hastalıklı bir yaklaşımdır.
* Biz patlamış ve alev almış maden ocağından kardeşlerimizin bulunup çıkarılmasını bekliyorken toplumsal medyadan provokasyona heves edenler, ortamı kızıştırmak için devreye girenler hem alçak hem de ahlaksızdır.
* Şimdi acılarımız çok tazeyken, şimdi patlama yeni olmuşken, şimdi emekçilerimiz toprak altından bile çıkarılmamışken, Sayıştay’ın 2017 ile 2019 raporlarında Amasra Kurum Müdürlüğü’yle ilgili kısımları birden teğe servis edip hatalı ve sorumlu arayışına girenlerin önü ardı yeterlice araştırılmalıdır.
* Deniliyor ki, mezkur Sayıştay raporları eksi 300 metrede dahi hafriyat yapılmasının neden olduğu risklere dikkat çekmiş.
* Alınması gereken tedbirler de husus unsur sıralanmış.
* Belli bir müddetle kontrol vazifesini yapan denetçiler her şeyi biliyor ve görüyor da bir tek kelam konusu Kuruluş Müdürlüğü’nün personel, memur, mühendis ve yöneticileri mi ne yapacaklarını hangi önlemleri alacaklarını bilmiyorlar?
* Olacak iş midir bu?
* Bu türlü bir sav aklın ve mantığın neresiyle bağdaşacaktır?
* Biz Sayıştay raporlarının kıymetini, muhtevasındaki tespit ve teklifleri elbette inkar etmiyoruz, es geçmiyoruz.
* Gerçekten kontrol işlevinin devlet hayatındaki ehemmiyetini çok düzgün biliyoruz.
* Ancak Sayıştay raporlarının arka niyetliler eliyle siyasi muhalefet haline dönüştürülmesini ise son derece mahsurlu, epeyce da manidar buluyoruz.
* Gaz birikme ihtimali olan yerlerde elektrikle çalışan ekipmanlar yerine basınçlı havalı ekipmanlarının kullanılması, damar gaz içeriklerinin tespiti ve ocakların derinleşmesi ile artan degaj ihtimaline karşı alınacak tedbirleri muhakkak formatta tanzim edilmiş kontrol raporlarına geçirmek pek kolaydır.
* Yerin üstünde ahkam kesenlerin durumlarıyla, yerin altında kömürün karasına, kayanın ve toprağın zorluklarına göğüs geren, bu halde ömür geçiren kardeşlerimizin muhatap olduğu gerçekler kuşkusuz apayrıdır.”