FETÖ’nün yeni yapılanması, yeni eleman temini ve finans kaynaklarının deşifresine yönelik 81 vilayet cumhuriyet başsavcılıklarından terörizmin finansmanı kapsamında alınan soruşturma müsaadeleri doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Cürümler (KOM), Terörle Uğraş (TEM), Siber Hatalarla Uğraş daire başkanlıkları ile İstihbarat Başkanlığı ve MASAK gruplarınca 8 ay boyunca kapalılık içinde yürütülen soruşturma bugünkü operasyonla sonuçlandı.
Haklarında gözaltı kararı verilen 704 FETÖ şüphelisinin yakalanması maksadıyla 59 vilayette düzenlenen operasyonlarda şu ana kadar 599 zanlı gözaltına alındı.
Şüphelilerle Türk lirası ve döviz cinsinden yüklü ölçüde para, pahalı maden, dijital gereç ile örgütsel doküman ele geçirildi.
Operasyon kapsamında yapılan çalışmalar, örgütün şimdiki durumu, yeni eleman kazanma çalışmaları ve para transferlerinde kullandıkları metotları de büyük oranda gün ışığına çıkardı.
– Mahrem yapılanma ve renklendirilmiş kriptolar
Yapılan çalışmalarda örgütün, hala kamuda akademisyen, öğretmen, infaz muhafaza memuru, tıp tabibi olarak misyon yapan deşifre olmamış, renklendirilmiş üyeleri ile mevcudiyetini devam ettirme gayretinde olduğu tespit edilirken kamu vazifelisi 17 şüphelinin, örgütün mahrem yapılanmalarının finanse edilmesinde kurye olarak faal rol aldıkları belirlendi.
Şüphelilerden 153’ünün KHK’lar ile kamudan ihraç edildiği, 72’sinin emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki mahrem yapılanmada olduğu belirlendi. 238 şüphelinin ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilirken 40 zanlının isimlerinin imtihan soruşturmalarında yer aldığı ortaya çıkarıldı. Ayrıyeten şüphelilerden 27’sinin ilçe bölge sorumlusu, 244’ünün ise öğrenci bayan yapılanması mensubu olarak örgüt etkin rol oynadığı tespit edildi.
– Çalışma konutları ve öğrenci temini
Faaliyetlerin ED olarak kodlanan kelamda vilayet eğitim danışmanına rapor edildiği, bu konutlarının finansmanının örgüt tarafından karşılandığı, bu faaliyetlerde vazife verilen örgüt üyelerine de maaş verildiği ortaya çıkarıldı.
– Mağduriyet algısı oluşturmaya çalışıyorlar
Şüphelilerin örgütün kelamda üst idaresinden gelen talimatlara uygun olarak kamuoyunda KHK’larla ihraç edilenlerin “masum olduğu, mağdur edildiği, topyekün iade edilmeleri gerektiği” algısı oluşturmaya, kamuoyu dayanağı almaya çalışıldığı tespit edildi.
Bu kapsamda şüphelilerin bilhassa Twitter başta olmak üzere toplumsal medyada haftada en az 4 gün örgütün üst idaresinin belirlediği mevzularda “hashtag” çalışması yaparak paylaşımın “TT” olmasını sağlamak gayesiyle sistematik bir biçimde toplumsal medya üzerinden dezenformasyon faaliyetleri yürüttüğü belirlendi.
Operasyon sürecinde, örgütün mahrem yapılanmasında yer alan ve finansal olarak desteklenen örgüt üyelerince bu platformlarda “fake” hesaplarla paylaşımlar yapıldığı da tespit edildi.
– Örgütün tekrar yapılanma çabası
Örgüt üst idaresinin cezaevinde bulunan, tahliye olan, gözaltına alınan tüm üyelerinin durumunun haftalık ve aylık olarak takip edilmesi talimatı doğrultusunda; tahliye olan örgüt üyelerinin takibinin yapıldığı da soruşturmayı yürüten ünitelerin tespitleri ortasında yer aldı.
Eleman temininde yaşanan problemleri bertaraf etmek ismine, bilhassa faal pişmanlıktan faydalanmayanların mahrem ünitelerde misyon almasının sağlanması için örgüt üyelerince hazırlanan tabloların örgütün üst idaresine ulaştırıldığı çalışmalarla deşifre edildi.
– Mahrem sorumluların finanse edilmesi için örgütün belirlediği kriterler
FETÖ’nün şimdiki yapılanmasında vazife alan ve örgütsel talimatlara uyan örgüt mensuplarına sistemli olarak para transferinde bulunulduğunu belirleyen takımlar, transfer edilen fiyatın, alıcı örgüt üyesinin faal pişman olup olmama durumu, örgüte bağlılığı ve örgütsel pozisyonuna nazaran farklılık gösterdiğini tespit etti.
Öte yandan yurt dışında bulunan finans sorumluları tarafından örgüt üyelerinin listesinin Türkiye’deki mahrem kuryelere şifreli olarak iletildiği ve para transferinin yurt dışı kaynaklı olarak yapıldığı da belirlendi.
– Silikon parmaklar
Örgüt üyelerine para transferi yapılırken ATM’leri kartsız süreç sürecinde süreç onay ve doğrulama kodu istemeyen bankaların ağır olarak tercih edildiği, süreç sırasında gönderici hanesine alıcının bilgilerinin yazıldığı, bu sayede alıcının kendi kendine para yatırmış üzere gösterilmesinin sağlandığı ortaya çıkartıldı.
Şüphelilerin kimliklerinin deşifre olmaması için de ayrıyeten gözlük, maske ve şapka üzere aksesuarlar ile gizlenmeye çalıştığı açığa çıkarıldı.
Operasyon kapsamında ele geçirilen “silikon parmaklar” ise örgüt üyelerinin parmak izi bırakmamak için gösterdiği çabayı ortaya koydu.
– Kargo içinde zula
Örgütün para transfer tekniklerini araştıran gruplar, paranın örgütle iltisaklı olmayan bireylerin bilgileri kullanılarak kargo ile dokumacılık eseri, oyuncak, besin eseri ve ders kitaplarının içerisine saklandığını yahut x-ray aygıtlarında tespitini zorlaştırmak hedefiyle kargo kolisi içerisinde evvelce oluşturulmuş saklı bölmelere alüminyum folyoya sarılarak gönderildiğini belirledi.
– Fiziki buluşma
Şüphelileri 8 ay mühletle adım adım takip eden operasyonel üniteler, örgütün bilhassa mahrem sorumlularının, internet tabanlı haberleşme programları üzerinden kararlaştırdıkları yerde buluştuklarını ve bilhassa cami, AVM tuvaleti, çocuk parkı üzere yerleri kullandıklarını tespit etti. Yüz yüze görüşmeme noktasında örgütün sıkı talimatının olduğu belirtildi.
– Operasyon derinleştirilerek devam edecek
Finans transferinde aktif rol alan şüphelilere yönelik yürütülen teknik ve fiziki takipler sonucu tespit edilenlerin, örgütün aktüel mahrem yapılanmasında faal bir halde vazife aldığı belirlendi.
Soruşturmanın elde edilen bilgilerin incelenmesi ve elde edilecek yeni bilgiler doğrultusunda derinleştirilerek sürdürüleceği öğrenildi.